November
8
Tor

81 miljarder på 5 timmar och 24 minuter?

Torsdag 8 November 2012
Tags: Svenska flaggan, flagga, bild, nationaldag, Internet, bilder, Google, sök, Facebook, upphovsrätt, brott, svpol

Svenska flaggan gratis

På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott, genom att illegalt dela 100 000 bilder som de inte själva äger, utan tillstånd på Facebook i snitt per dygn. Och de har inte en aning om att det de gör är fel.

Upphovsrätt blir samhällsfara!

4 miljoner svenskar delar ca 1 miljon bilder per dygn på Facebook. Av dessa är många bilder inte deras egna och de publiceras utan tillstånd och utan uppgift om vems bilden är . Alltså faller det under samma rubricering som Tammy Bergströms flagga i de 300 omtalade fallen av bildstöld som drivs av Bildombudsmannen Staffan Teste AB .

Efter några tankevurpor och resonemang med en god vän, som studerat matematik i många år, kan jag konstatera att det teoretiskt sett, en aktiv dag på Facebook, kan ta 5 timmar och 24 minuter för att varje svensk Facebook-användare ska få två fakturor á 9 000 kronor, precis som den vi fick.

Människor vet inte att de gör fel

Vi googlade efter svenska flaggan och hittade en snygg bild, använd av många, utan källa. Vi trodde dumt nog att det var ok att använda den. Hade vi varit insatta i frågor kring upphovsrätt så hade vi förmodligen sett artiklar om bildstölder och även om just exakt den flaggbild allt detta handlar om. Men tyvärr siktar man så fel med den typen av information. Den sprids i kretsar där man är intresserad av upphovsrätt, såsom på fotosidan.se och på BLFs hemsida, i tidskriften Journalisten etc. Nyheten når inte den det berör.

Därför visste vi alldeles för lite. Och av allt att döma vet alla alldeles för lite. Den allmäna uppfattningen är "Jag hittade ju bilden på Internet så då är den ju gratis!" . Fel, ja det må vara hänt. Men det är den allmäna uppfattningen och tron.

81 miljarder - 2,3% av Sveriges bruttonationalprodukt

Om varje svensk (9 miljoner människor) får en faktura på motsvarande belopp så blir totalt belopp 81 miljarder kronor.

Vi ska nu påvisa hur detta skulle kunna bli verklighet på bara några timmar. I realitet skulle det ta längre tid, då varje svensk i snitt laddar upp en bild var fjärde dag. Men i teorin tar det bara 5 timmar och 24 minuter, även om det förutsätter att alla svenskar simultant skulle ladda upp sina bilder, en och samma dag, under samma tid på dygnet.

Det är dock inte helt långsökt, då exempelvis måndagar efter lunch kan en tidpunkt då extremt många svenskar använder Facebook på just detta vis, medan onsdagskvällar är betydligt lugnare (exemplet är inte baserat på fakta, utan avser påtala att många agerar på Facebook vissa tider och andra inte).

Enligt http://www.engadget.com/2012/02/01/facebook-ipo-commences/ hade Facebook vid tiden för börsnotering 850 miljoner aktiva användare, som tillsammans tankade upp 250 miljoner bilder varje dygn. Idag är Facebooks officiella siffra 1 miljard aktiva användare. Men låt oss använda de gamla uppgifterna.

I Sverige fanns vid samma tidpunkt 4 miljoner aktiva användare på Facebook. Låt oss rimligen anta att svenska Facebook-användare är lika flitiga som övriga att ladda upp bilder. Det skulle då innebära följande:

4 000 000 / 850 000 000 * 250 000 000 = 1 000 000 bilder

Det beräkningen visar är hur många bilder som svenska Facebook-användare statistiskt sett laddar upp inom loppet av ett dygn.

Låt oss anta att varje bild som sprids utan tillstånd sprids just 400 gånger (med utgångspunkt i vad som verkar vara en någorlunda aktuell siffra för Tammy Bergströms flaggbild). Om 22 500 bilder delas på detta vis så innebär det att det finns fog för att skicka en faktura på 9 000 kronor till varje svensk medborgare, 9 miljoner fakturor. Sett till att inte alla 9 miljoner svenskar är över 18 år och kan faktureras kan vi för enkelhetens skull säga att var och en får 2. 4,5 miljoner människor får tillsammans 9 miljoner fakturor, till ett samlat värde av 81 miljarder kronor.

Hur stor är sannolikheten?

Sett till att ungefär 30% av det jag ser i flödet på mitt Facebook-konto är bilder som inte tillhör den som laddat upp/delat dem så är många bilder otillåtna på Facebook.

Men 30% är orimligt att räkna med. Som påtalats för mig så kommer stora mängder semesterbilder från en och samma person in och förstör den teoretiska rimligheten kring detta. Så låt oss se det från andra hållet.

22 500 bilder av de 1 000 000 bilder som delas på Facebook varje dygn av svenskar. Det är 2,25%. Där har vi något intressant att jämföra med. Låt oss för enkelhetens skull också konstatera att felaktiga delningar på Facebook är långt vanligare än i bloggar, då det ständigt uppmanas till delning och då människor på Facebook inte har en susning om hur de ska följa Facebooks avtal, än mindre om upphovsrätt.

Vi gör antagandet att 10% av bilderna som tankas upp på Facebook inte ägs av den som laddar upp bilden. 100 000 bilder på ett dygn. Det krävs 22 500 bilder för att det ska vara statistiskt bevisat att 9 miljoner fakturor á 9 000 kronor ska kunna skickas ut från Bildombudsmannen för brott mot upphovsrätt.

Hur lång tid tar det?

22 500 / 100 000 = 2,25%

Det är alltså bara 2,25% av de 100 000 bilder som takas upp av någon som inte äger rätten till bilden, som krävs för att det ska finnas fog för att skicka fakturor till ett sammanlagt värde av 81 miljarder kronor. Hur lång tid tar det då?

Jo, om 100 000 bilder illegalt laddas upp på Facebook av svenskar på 24 timmar, så tar det

22 500 / 100 000 * 24 = 5,4 timmar

eller i rent klarspråk: 5 timmar och 24 minuter


Det är dags att reagera! Den här cirkusen kring upphovsrätt är en samhällsfara!


Vi kanske ska påminna om att det här exemplet endast rör Facebook. Bloggar, Google+ och andra sociala nätverk är inte inräknat.

Information om detta anses av slutna grupper för inbördes beundran vara allmänt känd. Så är det inte. Det bevisas av det faktum att antalet förekomster av Tammy Bergströms flaggbild ökar istället för att minska. Folk är definitivt inte så dumma att de stjäl denna bild, med vetskap om vad som händer kring detta runt om dem. De har inte en jävla aning på ren svenska!!


Kommentera på Facebook

Kommentera på Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.


Visa fler inlägg
Jag är Guldpirat!
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha ...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från en...
Varför rösta på Piratpartiet? Varför rösta på Piratp...
Idag blev vi Guldpirater och orsaken är mycket enkel. Pir...
Hot och spam mot Tammy Bergström är inte ok! Hot och spam mot Tammy Be...
Just nu pågår en diskussion på fotosidan.se, där Tammy B...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rockfashion Spotify Collection
Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Iron Maiden Iron Maiden till Malmö 2...
Iron Maiden är utan tvekan en favorit som fortfarande h�...
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från e...
Varför rösta på Piratpartiet? Varför rösta på Piratp...
Idag blev vi Guldpirater och orsaken är mycket enkel. Pi...Glamaholic.se - Hårprodukter på nätet