Referer: rockfashion.se Bildombudsmannens faktura till 300 webbplatser - rockfashion.se
November
5

Bildombudsmannens faktura till 300 webbplatser

Måndag 5 November 2012
Tags: Bildombudsmannen, faktura, svpol, swpol, UD, Utrikesdepartementet, Carl Bildt, Tingrsätt, bildstöld, fotograf, stämning, lag, upphovsrätt

Bildombudsmannens faktura till 300 webbplatser

Helgen har gått och vi går förundrat igenom alla svar, delningar, bidrag och länkningar som florerar kring vårt inlägg om Bildombudsmannen och svenska flaggan från i lördags . Domen från Tingsrätten har kommit i PDF-format och vi söker nu kontonummer för att sätta in pengarna till Tammy Bergström [Rättelse: Enligt Tammy Bergström ska detta ske till Bildombudsmannen. Källa: fotosidan.se] . Och vi läser. Vi läser mängder av tankar från olika håll, som tydligt pekar på ett allmänt missnöje kring Bildombudsmannens metoder.

När nätet vaknar till liv...

Vi har inte bara sett hur 4 000 kronor kommer in till vår insamling och vi har inte bara suttit utan ord att beskriva vår tacksamhet över detta. Vi har också suttit timmar och följt länkningar i bloggar, delningar i sociala nätverk och läst artiklar om Bildombudsmannen och alla fakturor som skickas ut. Vi är inte bara tacksamma för de ekonomiska bidragen, utan likväl för det enorma engagemang som blivit i en fråga som är i stort behov av att lösas.

När nätet vaknar till liv så händer saker. Människor uttrycker sina tankar och värderingar, ofta på mycket sakliga vis och ofta med en anmärkningsvärd ärlighet och öppenhet. Nätet har blivit en kanal för den lilla människan att märkas i. En form av "riktig demokrati" skulle man kunna säga.

Vi har läst om felaktiga fakturor , om hur sociala nätverk blir som ett fackförbund och vi har fått se hur allt från enskilda individer till politiska partier pekar på beklämmande brister i hur Bildombudsmannen agerar.

Det jag vill säga är att alla 300 som fått den här fakturan på 8 900 kronor (eller annat belopp för den delen) bör vara medvetna om att det finns stort stöd för att tycka att fakturan är helt fel.

300 fakturor = 2 670 000 kronor?

Det här är en rimlig fråga att ställa. Om alla som fått fakturan fått en likadan faktura som vi, så uppgår beloppet man totalt sett försöker kräva in för Tammy Bergströms flaggbild hela 2,67 miljoner kronor. Sett till att Bildombudsmannen ska ha 900 + (2670000*1,25/3) kr (blir 1 113 400 kronor, förutsatt att de 900 inkluderar moms), så blir det 1 556 600 kronor kvar till Tammy Bergström. Något man får anse rätt bra betalt för en bild av en svensk flagga.

[Komplettering: Tammy Bergström säger på fotosidan.se att hon inte fått in några stora pengar och att det inte handlar om pengarna, utan om rätten till sin bild]

Men vi kan också vända lite på detta, vilket är något vi avser göra här på rockfashion.se framöver. Vem har fått en sådan faktura?

Enligt fotografen själv finns bland dessa 300 webbplatser privata bloggare, som saknar jobb och rätt till a-kassa. Människor som alltså inte har någonting alls att sätta emot och driva någon process. Även de har förmodligen gjort fel, precis som vi.

Är metoderna för detta verkligen humana? Är det rimligt att tillsynes dra alla som felaktigt användt bilden över en kam, utan hänsyn till uppkommen skada, som lagen förespråkar? [Formulering ändrad, för att tydligare visa att frågorna syftar till sak och inte person]

Lagen säger i 54 § att hänsyn ska tas till ett antal faktorer som innebär en avsevärd skillnad när det kommer till vem som spridit bilden, hur stor skada det gjort o s v.

Sett till att Utrikesdepartementet enligt Journalisten fått samma faktura som jag (mer bestämt, mellan 5000-10000 kronor enligt Journalisten ), så ställer jag frågan fullt befogat. Är rockfashion.se att jämföra med manskligarattigheter.se, när det kommer till hur stor skada publiceringen gjort?

Bara det faktum att Utrikesdepartementet på sin webbplats hävdade att det var de själva som var upphovsman till bilden (genom att skriva "Sveriges flagga, foto: UD" under bilden, borde innebära att skadan kan anses betydligt större än när upphovsman utelämnats, eller har jag fel?

Men framför allt vill jag åter framhålla: Är det rimligt? Är det humant?

Jag hoppas att vi tillsammans kan sprida ljus över detta och få reda på vilka dessa 300 webbplatser är, främst för att se vilka andra som behöver samma hjälp som vi nu fått. Att sitta som ensam, liten, privat bloggare och få den här fakturan är skrämmande och leder förmodligen till att fler mår extremt dåligt. Jag är helt övertygad om att de flesta som fått denna faktura inte fått någon som helst förvarning och jag anser det rimligt att anta att större delen av de 300 är privatpersoner.

Starka röster höjs

Det är många som nu väljer att skriva om detta och man kan bara tolka det som att någonting är allvarligt fel. Sånt här liv blir det inte på nätet om det inte finns fog för det. Vi har inte kunnat spåra alla, men här är några:

och många, många fler.

Jag skulle kunna göra denna lista väldigt lång och många fler än omnämnda förtjänar länkning, för ökad spridning. Vill du ha dina egna tankar representerade i listan, tveka inte att kontakta oss , så kompletterar vi listan!

Kanske är sociala medier, bloggar och dylikt framtidens fackförbund, som MAGNIHASA uttrycker det?

En sak är i alla fall säker. Här har vi möjligheten att göra vår röst hörd och gör vi det klokt så finns här också möjlighet att förändra sådant som uppenbart är fel.

Har du fått en faktura från Bildombudsmannen?

Har du fått en faktura och sitter ensam och undrar hur du ska gå tillväga? Kontakta oss och berätta!

UPDATE 2012-11-07:

Det tar tid att sprida information som denna, då det ligger utanför intresseområdet för de flesta. Försök nå högt upp i Google på sökningar som "svenska flaggan", "sveriges flagga", "svenska fanan", "svensk flagga", "nationaldagen" och liknande. Sådant söker många på. Kan vi dominera resultaten i Google, gärna med både bilder av svenska flaggan och med information om detta så kan vi nå fram.

Tänk också på att vi gynnar varandra och syftet genom att länka till varandra. Länka då inte med viktiga nyckelord, då Google kan uppfatta detta som negativt (fusk), utan länka med längre texter. Exempelvis kan man tala om att flera bloggar försöker sprida budskapet till sina läsare.

För att bilder ska synas väl i Google, döp dem klokt. Ex: svenska-flaggan.jpg eller sveriges-flagga.png. När du använder dem i ditt innehåll, sätt title och alt (inställningar för alternativtext och titeltext för bilden i din bloggeditor) till ex "Svenska flaggan" eller "Sveriges flagga". Har du flera bilder av svenska flaggan i ditt inlägg, alternera värde för alt och title, då upprepning ses som negativt i Google.

Antalet förekomster av den "stulna flaggbilden" tycks i skrivande stund vara uppe i 397 . Tidigare ikväll var det 393. Antalet stiger alltså.

Tack!


Kommentera på Facebook

Kommentera på Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.


Visa fler inlägg
Donera till Rockfashion.se och hjälp oss finnas kvar! Donera med PayPal
Stort tack alla!

Vi har nu fått in 4 260 kr till vår insamling och kan därmed konstatera att vi nu kan betala in de 4 000 som vi förlikats kring att betala.

Vi vill tacka alla fantastiska människor som deltagit i att sprida vår historia och samla in via vårt donationskonto på PayPal. Ni är helt fantastiska!

Vi har just nu ett överskott på 260 kronor och som tidigare sagt ska överskott gå till andra i motsvarande situation. Vill du fylla på med en gåva trots att vårt första mål är uppnått så jobbar vi just nu på att hitta ett sätt att ta reda på vilka fler som hamnat i denna situation. Har ni information om fler liknande fall, vänligen kontakta oss !


Tack för ditt stöd!

Läs gärna historien kring Bildombudsmannen och svenska flaggan , där vi berättar hela historien, från faktura till Tingsrätt och förlikning.

Eventuellt överskott redovisas och går oavkortat till att hjälpa andra i motsvarande situation.

Aktuellt saldo 2012-11-05 23:59:
4 260 kr
Intäkter genom donation klassas som gåva och beskattas inte.
Jag är Guldpirat!
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig ...
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha ...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från en...
Varför rösta på Piratpartiet? Varför rösta på Piratp...
Idag blev vi Guldpirater och orsaken är mycket enkel. Pir...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rockfashion Spotify Collection
Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Iron Maiden Iron Maiden till Malmö 2...
Iron Maiden är utan tvekan en favorit som fortfarande h�...
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig...
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från e...Glamaholic.se - Hårprodukter på nätet