Referer: rockfashion.se Ett stort tack! - rockfashion.se
November
4

Ett stort tack!

Söndag 4 November 2012
Tags: Tack, insamling, PayPal, Rockfashion, Bildombudsmannen, svenska flaggan, upphovsrätt, förlikning, Tingstärr, Ystad

Stort tack till er alla!

För en stund sedan uppdaterade vi sidan på PayPal för att se saldo och rapportera på rockfashion.se. Vi tappade boksvavligen hakan när vi såg saldot. 4 178 kronor på drygt ett dygn! Det är med stor ödmjukhet och enorm tacksamhet vi nu skriver till alla våra besökare som hjälpt till att sprida vår historia och som hjälpt oss genom att skänka pengar till vår insamling.

Inga ord räcker till...

Det finns godhet här i världen. Ren och skär godhet. Det finns människor som ger, utan att vilja ha någonting tillbaka. Människor som ger en hjälpande hand när man som bäst behöver det. Något man idag ofta ifrågasätter.

Insamlingen på rockfashion.se har lärt oss ytterligare en sak. Vi har inte bara lärt oss att alltid fråga om vi får använda en bild, innan vi använder den i bloggen. Vi har också lärt oss att vi har väldigt många goda medmänniskor omkring oss. I en värld som på många vis känns allt kallare så har nog vi och många med oss tappat en del av tron på just detta. Men det senaste dygnet har verkligen visat att det finns anledning att känna tilltro till medmänniskor.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att finna ord som räcker till för att uttrycka den tacksamhet vi känner, när vi nu känner den tunga stenen lyftas från oss och inser att vi kommer att klara av det här. Julen är räddad!

Ni har hjälpt oss, nu vill vi hjälpa andra

Inom loppet av drygt ett dygn uppnådde vi ett mål vi aldrig hade vågat hoppas uppnå. Vi fick in 4 178 kronor på  29 timmar. Nu är det dags att titta på nästa mål. Det är enligt Bildombudsmannen 300 webbplatser som fått en sån här faktura. Det är totalt 2 670 000 kronor, om alla fått en likadan faktura som den vi fått.

Fotografen berättade för mig, efter avslutade förhandlingar i Ystads Tingsrätt, att hon inte ville driva igenom alla stämningar och att vissa som ställts inför samma dilemma som vi är arbetslösa, saknar inkomst och bokstavligen gråter över det faktum att de tvingas betala de dyra pengarna för sina misstag. Förmodligen samma misstag som vårt. Förmodligen samma misstag som de flesta av oss gör på daglig basis. Googla fram en snygg bild, spara ner den och dela den i bloggen, på Facebook, Google+, Twitter, Pinterest, Flickr eller var det nu är.

Nu vill vi hjälpa fler. Vi har därför inte stängt donationsknappen, men redovisar att vårt första mål är uppnått, tillsammans med informationen om att eventuellt överskott redovisas och oavkortat går till att hjälpa andra i motsvarande situation.

Vi kommer nu att sätta igång en artikelserie där vi redogör för sådant vi lärt oss, men också där vi ställer viktiga frågor som idag tycks sakna svar, även bland experter på området. Frågor som är oerhört viktiga att få svar på, för att människor ska kunna göra rätt i frågan om bilder på nätet och upphovsrätt.

Tammy Bergströms flaggbild och upphovsrätt

Tammy Bergström berättade för mig efter avslutade förhandlingar i Ystads Tingsrätt, att hon för några år sedan sålt flaggbilden, med något som jag uppfattade som ensamrätt. Kunden som köpt bilden var nu väldigt upprörd över att bilden spreds på nätet. Men samtidigt finns samma flaggbild publicerad på Tammy Bergströms webbplats, med Facebook Social Plugins (gilla-knapp) intill bilden. På webbplatsen går att läsa:

"All desktop wallpaper images may be used, for the purpose for which they were designed - namely, as desktop wallpapers for PERSONAL USE ONLY, and nothing else, and may not be modified or redistributed in any way. It's NOT allowed to externally link to the images."

Denna text tolkar jag som att jag inte får länka till bilden från extern plats och att jag inte får distribuera bilden på något vis. Jag tolkar den också som att jag får ladda ner bilden och ha den som bakgrund på min dator.

Men hur ska jag kunna klicka på gilla-knappen och därmed publicera en länk till bilden  på Facebook, utan att länka till den från extern plats?

Häri ligger ett av problemen som vi kommer belysa med stor tydlighet på rockfashion.se framöver. Vi uppmanas dela saker i sociala nätverk, men inte sällan så innebär våra delningar i sig ett upphovsrättsbrott.

300 webbplatser, men Tammy har bara hittar några av dem

Tammy Bergström berättade också för mig, efter avslutade förhandlingar, att hon bara hittat några av alla de 300 webbplatser som nu står inför samma resa som vi. Bildombudsmannen har dock hittat många, många fler berättade hon och hon lät inte helt glad över att behöva upprepa proceduren vi just gått igenom, men antydde också att hon inte hade något val. Varför? kan jag undra.

Tammy ville förlikas på lägre belopp, men Bildombudsmannen sa bestämt nej!

Under förhandlingarna i Ystads Tingsrätt visade Tammy Bergström tydligt intresse för att förlikas på ett lägre belopp än 4 000 kronor, men Bildombudsmannen sa tvärt nej. Bildombudsmannen menade att jag och mitt ombud hade som mål att gå ut och berätta hur lite man måste betala för upphovsrättsbrott.

Tingsrätten upplyste alla närvarande om att det var Tammy själv som avgjorde om hon ville förlikas och inte hennes ombud, men Tammy svarade att hon måste vara överens med sitt ombud för att man ska kunna godta en förlikning. Något jag uppfattade som mycket märkligt. Jag gick ju emot mitt ombuds råd om att inte godta en förlikning över 2 000 kronor (då hade han redan höjt "sitt bud" några gånger, för utgångspunkten var 400 kronor).

Vad är det för avtal Tammy Bergström har med Bildombudsmannen, som fråntar henne rätten att själv avgöra från fall till fall vad hon anser rimligt?

Arbetslös bloggare utan a-kassa får delbetala

Efter förhanldingarna berättar Tammy om hur vissa av hennes motparter visar stor ångest över att ha använt hennes bild, ber om ursäkt och förklarar att de är arbetslösa och saknar a-kassa, att de inte har några pengar och att detta innebär deras undergång. Något som tycks ha fått Tammy att godta att de delbetalar beloppet de kommit överens om. Jag kan undra, vad hamnade de beloppen på, för arbetslösa bloggare som inte ens har rätt till a-kassa?

Vem känner igen sig i denna beskrivning? Vilken hjälp har han/hon fått? Har han/hon betalat sin skuld?

Alla som bloggar borde känna till upphovsrättslagarna!

Ja, det får man veta när man försöker resonera med Bildombudsmannen. Men är det verkligen rimligt?

Piratpartiet tipsade idag, på Google+, om en pedagogisk video rörande Creative Commons och upphovsrätt. Ett bra inlägg, men .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har missat en väsentlig del i sin pedagogiska genomgång. Det är INTE lätt att göra rätt i upphovsrättsträsket! Inte ens med Creative Commons.

Sett filmen? Vad är det då som är så oklart?

Jo, om vi nu ställer frågan "Är du helt säker på att den som publicerat på Flickr faktiskt är upphovsrättsinnehavaren för bilden du just använt i enighet med vad .SE berättat i sin video?"

Fundera lite. Vem är ansvarig, om den som publicerat bilden på Flickr i själva verket inte är upphovsman? Den som publicerar är alltid ansvarig när det kommer till upphovsrätt.

Vad är då problemet? Jo, för att ge Bildombudsmannen någon form av rätt i något led ska jag berätta att han skrivit på sin webbplats att Utrikesdepartementet sagt att det är de som är upphovsman till Tammy Bergströms flaggbild. Nedanför publicering av just denna bild (samma som vi själva felaktigt använt) så stod det "Sveriges flagga, FOTO: UD" . Inte så bra.

Så det står klart att den som utger sig för att vara upphovsman till en bild inte alltid är det.

Problemet är att lagen inte ser till vem som lurat dig att tro att han/hon är upphovsman och håller denne asvarig, utan utser dig som publicerar som ensam ansvarig.

Om jag skulle bett UD om tillstånd att använda flaggbilden och fått ett godkännande, angett UD som fotograf och följt vårt avtal, så hade jag fortfarande varit den som fått fakturan från Bildombudsmannen och senare blivit stämd i Tingsrätt av Tammy Bergström.

Summan av allt detta är en salig röra kallad upphovsrätt. Creative Commons kanske inte är så krångligt och man kan nog mäkta med att följa .SEs anvisningar ur videon. Men eftersom det fortfarande kan bli fel, så undrar jag:

Vilka bilder törs du publicera?

Fler artiklar, fortsatt undersökning

Vi kommer inte sluta skriva om härlig rock här på rockfashion.se, men vi kommer också skriva om en del som rör det vi just gått igenom, i syfte att hjälp andra.

Vi har inte riktigt klart för oss hur, men vi skulle på något vis vilja använda vår främsta kunskap - att synas i Google - till att hjälpa fler, gärna både med information och ekonomiskt. Det kräver att man funderar över hur man ska lösa olika delar rent praktiskt, men vi skulle t ex vilja hjälpa en arbetslös bloggare som saknar rätt till a-kassa, om ni förstår vad vi menar. Känner ni som vi?

Men. Vårt främsta budskap just nu är TACK! Ett stort, stort tack till alla som varit med och hjälpt oss!

Rebecca & Joachim

Inlägg skrivet av Joachim Persson


Kommentera på Facebook

Kommentera på Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.


Visa fler inlägg
Donera till Rockfashion.se och hjälp oss finnas kvar! Donera med PayPal
Stort tack alla!

Vi har nu fått in 4 260 kr till vår insamling och kan därmed konstatera att vi nu kan betala in de 4 000 som vi förlikats kring att betala.

Vi vill tacka alla fantastiska människor som deltagit i att sprida vår historia och samla in via vårt donationskonto på PayPal. Ni är helt fantastiska!

Vi har just nu ett överskott på 260 kronor och som tidigare sagt ska överskott gå till andra i motsvarande situation. Vill du fylla på med en gåva trots att vårt första mål är uppnått så jobbar vi just nu på att hitta ett sätt att ta reda på vilka fler som hamnat i denna situation. Har ni information om fler liknande fall, vänligen kontakta oss !


Tack för ditt stöd!

Läs gärna historien kring Bildombudsmannen och svenska flaggan , där vi berättar hela historien, från faktura till Tingsrätt och förlikning.

Eventuellt överskott redovisas och går oavkortat till att hjälpa andra i motsvarande situation.

Aktuellt saldo 2012-11-05 23:59:
4 260 kr
Intäkter genom donation klassas som gåva och beskattas inte.
Jag är Guldpirat!
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig ...
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha ...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från en...
Hot och spam mot Tammy Bergström är inte ok! Hot och spam mot Tammy Be...
Just nu pågår en diskussion på fotosidan.se, där Tammy B...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rockfashion Spotify Collection
Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Iron Maiden Iron Maiden till Malmö 2...
Iron Maiden är utan tvekan en favorit som fortfarande h�...
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig...
Upphovsrätt blir upphovsfel Upphovsrätt blir upphovs...
Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från e...Glamaholic.se - Hårprodukter på nätet