September
11
Ons

Har man rätt att vara förvånad över NSA och FRA?

Onsdag 11 September 2013
Av:
Tags: NSA, FRA, övervakning, PRISM, Edward Snowden

Nu börjar debatten kring NSA, FRA och övervakning ta fart ordentligt och plötsligt verkar fokus hamna på hur man ska kunna nå ut till alla, även dem som inte är "intresserade". Om man är förvånad över allt som nu visar sig pågå, är man då korkad och okunnig, eller har man bara litat på att den demokrati vi lever i faktiskt är "god"?

Är jag dum om jag är förvånad?

Många säger idag "Är du förvånad eller?" när det kommer till frågor om att NSA har tillgång till alla våra mail, alla våra SMS, alla våra sökningar i Google etc etc. Det är som någon sorts sarkastisk ton som hänger över det. Lite som "Har du bott i en koja i skogen sedan andra världskriget eller?".

Men nej, jag är inte dum i huvudet eller tappad bakom en vagn bara för att jag är förvånad över de skriverier som varit i frågor om NSA, FRA, PRISM och it-jättarna som förser dem med all min personliga information.

Det är snarare logistk att känna sig både förvånad, förbannad, besviken och sviken.

Jag trodde demokratin var "god"...

Nu har det ju framkommit att FRA (Försvarets Radioanstalt) har en framträdande roll i den vidriga historien kring avlyssning och övervakning. Mycket större än någon vågat påstå tidigare. Ja, det är just där problemet ligger. Jag har själv fått höra att jag har foliehatt och att mina spekulationer kan få mig att framstå som paranoid och okunnig.

Men jag har påstått det ändå. De flesta har avfärdat det jag säger, då det har varit för dumt för att vara sant. Men det var sant.

Andra väljer tvärt om, att inte tro på att det verkligen kan vara så illa. Att leva i tron om att demokratin faktiskt är god i sin natur och att de som styr faktiskt gör det med vårt bästa i sikte. Men så var det alltså inte.

Klyftan som uppstår här beror alltså på att majoriteten inte vill framstå som paranoid, foliehattsbärande galning, med konspirationsteorier som mentalt fokus i vardagen.

Nej, man vill framstå som resonlig, klok och förståndig.

Men nu står vi inför att folihatt är ett klokt val av plagg och kanske blir det att betrakta som modernt och korrekt? "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" tänker jag. Här uppstår en annan märklig situation. Majoriteten framstår istället som naiv och okunnig. Något man heller inte vill framstå som. Därav kommer uttalanden som sarkastiskt ska ta fokus från hur dåligt insatt man varit, hur godtrogen och indoktrinerad man i realitet varit. Således "Är du förvånad eller?".

Och nej, jag kanske inte är förvånad över att FRA visar sig sitta i knät på NSA och snällt förser USA med allehanda uppgifter. Däremot är jag förbannad och besviken över att sanningen var den jag trodde att den var. Precis lika besviken som jag skulle vara om jag aldrig kunnat föreställa mig att det var så här illa och plötsligt stod inför att inse att de ändå var så.

Så egentligen delar vi alla uppfattningen att det är åt helvete, vi är förbannade, besvikna och känner oss kränkta.

EU stänger dörrarna och diskuterar i hemlighet

I förra veckan hölls öppna diskussioner i EU-parlamentet kring FRA och deras inblandning och roll i frågan om NSA och massövervakningen. Idag stänger EU dörrarna, för att diskutera frågan vidare i hemlighet.

Politiska partier i Sverige har vänt kappan efter vinden och ställer sig nu bakom massövervakningen. Jag talar om Socialdemokraterna. Ett av Sveriges största politiska partier, som tidigare varit emot massövervakning, men som nu tycks ställa sig bakom den.

Frågan är hur EU kommer att göra. Förra veckan kunde vi läsa om hur de var förskräckta över Sveriges huvudroll i detta vidriga spel, men jag undrar om det inte är så att EU nu kommer att diskutera hur man ska kunna behålla relationer till USA, genom att vinkla detta till medborgarnas fördel, allt bakom stängda dörrar. I hemlighet.

För vilket annat motiv skulle kunna finnas till att EU väljer att diskutera utan medborgarnas inblick? Ja, möjligen att de inte vill att USA ska veta vad som sägs. Men har EU verkligen ryggrad till att stå upp mot storebror USA? Det tror jag inte.

Hur vet jag vad som händer kring övervakning, NSA, PRISM, FRA och allt detta?

Följ några nyckelpersoner i frågan, läs vad som skrivs i stora dagstidningar och sluta känns dig dum. Alla är vi dumma, om vi nu ska se det så, för vi har inte hindrat det som just nu händer. Eller så är vi alla människor med ett gott hjärta, som aldrig skulle tro något så hemskt om våra demokratiskt valda.

Här är några nyckelsajter att hålla koll på:

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet:
http://www.annatroberg.se/2013/09/11/integritetsdebatten-spirar-och-du-kan-ge-den-momentum/

Henrik Alexandersson, ordförande i Frihetsfronten och arbetar för Piratpartiet i EU-frågor:
http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/09/europaparlamentet-locket-pa-om-nsa-fra.html

Christian Engström, EU-parlamentet för Piratpartiet:
http://christianengstrom.wordpress.com/2013/09/11/eu-haller-hemlig-hearing-om-massavlyssningen/

Emma Marie Andersson, Piratpartiet, driver bloggen opassande.se:
http://opassande.se/2013/09/10/nej-jag-ar-inte-forvanad-men-jag-ar-forskrackt/

Det finns många fler, men det här är en bra början, då de flitigt länkar till fler viktiga källor för information. Vidare skulle jag tipsa om att hålla ett öga på Metro:
http://www.metro.se/kolumner/alla-har-inte-samma-avsikter-som-snowden/EVHmik!lKn4wsKOtm7U/

Inte minst bör man hålla ett öga på dem som sitter på informationen från Edward Snowden, The Guardian: http://www.theguardian.com/world/2013/jun/23/edward-snowden-nsa-files-timeline

Allt om NSA på The Guardian hittar man på http://www.theguardian.com/world/the-nsa-files .

Science fiction? Nej, inte alls

För många känns det som ren science fiction, att läsa om hur NSA har kapacitet att verkligen veta allt om var och en av oss. Bara tanken på hur mycket data det blir gör ju att det verkar helt orimligt. Men bara för att sätta saker i ett mer rimligt perspektiv, läs följande artikel på IDG: http://cio.idg.se/2.1782/1.522190 .

Den berätter om en framtid, som anses trolig. Den är inte långt bort. Ca 10 år spås det. Det talas om att 3d-skrivare ska kunna skapa en ny njure, med en persons vävnad och dna som "material". Självstyrande bilar, som själva avgör vilken av två fotgängare som hamnar i dess väg som ska få sätta livet till, när inte båda går att undvika etc. Tyvärr finns nog fog för att säga att detta inte är så långt bort och då framstår NSAs övervakning dels som småpotatis, men också som en viktig byggsten.

Faktum är att "big data", d v s allt om oss alla, är en väldigt avgörande faktor i att skapa förutsättningarna för att maskiner ska kunna "tänka" och "tolka".

Så, är jag dum om jag känner mig förvånad? Nej, inte alls. Snarare mänsklig.


Kommentera på Google+ & Facebook

Kommentera på Google+ & Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.

Vi har nyligen gått över till att använda Google+ kommentarer. Vill du hellre använda Facebook, så kan du kommentera och dela på Facebook här !


Visa fler inlägg
Everything About You - with the US government as world police and executioner Everything About You
Also available in pdf format: http://rockfashion.se/every...
Stort tack till er alla! Ett stort tack!
För en stund sedan uppdaterade vi sidan på PayPal för ...
Influensa och vaccin
Dags för vaccin igen? Influensan är här igen och i vanli...
Julklappstips: smycken
Här kommer julklappstips från Hedbergs Guld & Silve...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Rock by Valje - rockiga smycken med döskallar och bling! Rock by Valje - rockiga s...
Rock by Valje är en ny sajt, som drivs av vår vän Anna...
Svarta Duvor & Vissna Liljor - Timbuktu & Sebbe Staxx Svarta Duvor & Vissna Lil...
Timbuktu får försvara sin medverkan i den nya låten "S...
SD i val 2014 SD i val 2014
"SD har några bra punkter och ingen annan vågar ta i de...
SD på en skör tråd SD vinner på walk over
SD (Sverigedemokraterna) är ute på hal is. I svaret på...

rockfashion.se Webutation