Augusti
22
Tor

Piratpartiet och fildelning

Torsdag 22 Augusti 2013
Tags: Piratpartiet, fildelning, politik, reform, upphovsrätt

Piratpartiet lever med en stämpel om att vilja avskaffa upphovsrätt, tillåta fildelning och ändra lagar för att göra allt detta möjligt. Den här bilden är en aning skev och utifrån långdragna diskussioner i ämnet, där Piratpartiet förtydligar sin syn på fildelning och kringliggande frågor, tänkte jag bidra med den klarhet jag tycker framstår ur detta.

Det här är inte ett kort inlägg, utan innehåller ca 4 500 ord. Vill du veta så behöver du läsa. Orkar du inte bry dig så är det här fel artikel för dig. Hoppas du finner den intressant!

Piratpartiet vill INTE avskaffa upphovsrätt

Jag ser många hävda att Piratpartiet vill avskaffa upphovsrätt, men det är rent felaktigt. Man vill ändra på hur upphovsrätt fungerar, inte ta bort den. Det är faktiskt till och med så att man värnar om den, men i annan form än den vi idag känner till (eller borde göra).

Upphovsrätt idag är gammal och förlegad och har dessutom kommit att bli en kassako för stora mediadrakar, som via lobbyverksamhet hittat vägar in i politikens salar och fått lagar skräddarsydda för att kunna maximera sina vinster. Detta är något Piratpartiet är starkt emot. Inga företag ska kunna påverka lagstiftare till att stifta lagar som enkom är till nytta för företagens möjlighet att göra ekonomiska vinster. Lagar ska istället stiftas ur vad som är lämpligt för att ett modernt samhälle ska kunna fungera.

Jag är inte och kommer förmodligen aldrig bli någon expert på ämnet upphovsrätt, men jag ser klart och tydligt en skillnad i vanligt förekommande påståenden om Piratpartiet och deras syn på ämnet och den verklighet jag uppfattar när jag försöker mig på att ta till mig information från partiet.

Häri ligger ett av kärnproblemen. Är du expert? Vet du om du följer lagen eller ej? Vet du om dina barn gör det? Din fru eller man? Dina vänner? Och för att göra frågan lite vidare, vet alla dessa människor i din omgivning svaret på frågorna?

Dagens upphovsrätt

Idag innebär upphovsrättslagstiftning att i stort sett varje människa i Sverige på daglig basis gör sig skyldig till upphovsrättsbrott. Tyvärr kan jag inte riktigt illustrera det här, utan att själv begå samma brott, men jag ska ge mig på ett försök att beskriva det i ord!

Barnen delar bilder ur Disneys senaste film på Facebook, för att berätta för kompisarna att de ska på bio i helgen och kika på film. Harmlöst kan tyckas, men i själva verket föreligger allt större risk för att detta får juridiska påföljder.

Någon skojar till det och ritar mustasch på Fredrik Reinfeldt , på en bild som de hittat i Google. Vem har tagit bilden? Det vet de inte. Hur de får reda på det har de heller ingen aning om. Men bilden blev kul och presenterar en symbolik som stärker det man har att säga. Det hela publiceras på en blogg, på Facebook, Google+, Instagram och liknande sociala nätverk. Här uppstår en mängd problem utifrån gällande upphovsrättslagstiftning.

Utifrån just dessa förutsättningar har jag enbart ikväll sett ett 30-tal inlägg i bloggar, på Facebook, Google+ och andra platser, där just denna form av upphovsrättsbrott begås, men jag kan inte peka ut dem. Orsaken är mycket enkel. Jag vill ju inte försätta dem som publicerat i juridisk knipa. Därmed kan jag heller inte visa hur felen uppstår, bara beskriva dem.

I Sverige har vi idag inget som kallas "fair use". Det finns i USA, landet där upphovsrättshysterin annars kan tyckas störst. Det innebär t ex att jag hade kunnat ta en skärmdump av det jag menar påvisar problemet och suddat ut namnet på den som publicerar om det förekommer i skärmdumpen. Ej heller detta är möjligt, då det innebär att jag här skulle begå upphovsrättsbrott genom att publicera en avbild av någons upphovssrättsskyddade material. Jag kan förvisso göra djuplodande undersökningar kring vem som tagit originalbilden och försöka få tillstånd för publicering, men i ärlighetens namn blir detta ett ofattbart omfattande arbete, för att beskriva hur fel det blir på daglig basis när människor helt oventandes bryter mot upphovsrättslagar.

Detta vill Piratpartiet ändra på. Fair use behöver finnas även i Sverige.

Ideell upphovsrätt är viktigt enligt Piratpartiet!

Piratpartiet skriver bland annat

" All icke-kommersiell kopiering, framförande och spridning av kultur ska avkriminaliseras. Skyddstiden för kommersiell användning ska vara fem år, med möjlighet att förlänga med fem år i taget upp till max tjugo år, genom att registrera sig i en offentligt sökbar databas. "
(Läs Piratpartiets immaterialrättsliga program i pdf-format i sin helhet )

Icke-kommersiell kopiering, framförande och spridning av kultur . Låt oss fundera över vad det betyder. Så länge du inte tjänar pengar på att kopiera, framföra eller sprida kultur så ska det alltså inte vara brottsligt. Det hade ju varit praktiskt i t ex denna artikel. Om Piratpartiet får bestämma så skulle detta vara ok, vilket skulle medföra att en majoritet av svenska folket inte längre behöver betraktas som brottslingar. Något de idag, enligt gällande lagstiftning, gör (jag själv inkluderad, vilket är bekant för den som följt oss en längre tid).

Att dra ner skyddstiden för kommersiell användning är också en kraftig förändring mot nuläget, som skulle betyda mer frihet till spridning av kultur. Något som på många plan visat sig berika vårt samhälle, dock med baksidan att en minoritet av dem som sprider den mest får sota för det ordentligt, i form av hutlösa bötesbelopp och i värsta fall frihetsberövande.

Hur påverkar detta begreppet fildelning?

En fil, alldeles oavsett om det är en bild, en film, ett musikstycke, en bok eller något annat, är upphovsrättsskyddat. Den som skapat verket äger rätten till det. Ingen får, utan tillstånd från den rättmätige ägaren, sprida informationen på något vis. Som de flesta av oss idag känner till så är alla dessa exempel på filer. Filer som kan delas på Internet. Så fildelning blir per definition automatiskt ett begrepp som involveras i allt som rör diskussioner kring upphovsrätt idag, av den enkla anledningen att det mesta tenderar finnas i elektroniskt format.

Jag är, som skyltar här på rockfashion.se visar, bara 88% pirat. Fildelningen är en del jag inte är helt överens med partiet om, sett till min inskränkta syn på vad fildelning innebär. För mig är fildelning nedladdning (och senare deltagande i utdelning) av datorprogram, film, musik och annat, som jag under hela min uppväxt vant mig vid att se som fysiska medier, som jag får gå till en fysisk butik för att köpa. Det är för mig ologiskt att jag ska kunna hämta en kopia av dessa, som någon annan köpt, eller kanske rent av kopierat i sin tur från ytterligare någon annan.

Men jag har insett att det finns ett annat perspektiv på detta , som gör mig lite nyfiken. Jag var inne på det lite tidigare i artikeln, när jag nämnde att all spridning av upphovsrättsskyddad information utan tillstånd från rättmätig ägare är förbjuden. Låt oss fundera över den saken och ta av skygglapparna.

Spridning, vad är det?

Företag spenderar miljarder på marknadsföring. För att synas. För att nå sina potentiella kunder. Ofta med relativt dålig avkastning eller ROI (Return of Investment) som det brukar kallas.

Ur detta perspektiv så är det rent ut märkligt att samma företag så starkt föraktar spridning av material de äger, att de till och med ställer små enskilda firmor eller rent av privatpersoner inför domstol om de sprider deras material. Lite märkligt, eller?

Man skyddar sig bakom det faktum att man vill ha kontroll på hur det sprids, i vilket sammanhang, att man inte vill förnippas med "fel" saker etc. Även det mycket märkligt, eftersom samma företag ofta förlitar sig på företag som Facebook, Google och andra, med sina annonser. Annonser som sprider samma bilder, samma innehåll, i en miljö som ägaren av informationen helt saknar kontroll över. Vad som omger deras ovärderliga information varierar beroende på vem som tittar och vad denne visat intresse för tidigare. Allt för att maximera annonsföretagets intäkter på klick.

Till råga på allt betalar företagen rätt dyrt för att sätta sina upphovsrättsskyddade alster i händerna på dessa jättar, ofta ovetandes om att de i samma stund som de skapat sin annons också gett bort en form av upphovsrätt till annonsföretaget , som i sin tur får använda materialet lite hur de vill och ofta lämna det vidare till tredje part.

Piratpartiets syn på det hela? Ja, återigen får jag peka på att icke-kommersiell kopiering, framförande och spridning , enligt principen "fair use" ska vara laglig. En reform som skulle skapa lite rätsida på den soppa som just nu råder i min mening.

Här börjar jag alltså inse att Piratpartiet ser längre än jag gjort.

Sociala nätverk och fildelning

Facebook, Google+, Instagram, Twitter, Flickr, Tumblr etc. Listan kan göras mycket längre. Sociala nätverk som används av miljoner, i vissa fall till och med miljarder människor runt om i världen.

Fundera en stund över vad människor du känner i något eller flera av dessa nätverk gör där. Vad delar de? Vad sprider de? Har du någon gång sett dem skriva namnet på en fotograf, när de delat en bild de inte själva tagit? Har du någon gång sett dem referera till en artist när de delar en Youtube-video, annat än via namnet på länken som Youtube automatiskt skapar? Har du någon gång sett någon av dina vänner stanna upp och ens tänka tanken på att saker de delar kanske inte får delas?

Svaret är förmodligen nej. Har du själv funderat över detta någon gång? Vad delar du själv? Skulle du klara en granskning från en jurist, vars levebröd är att hitta upphovsrättsbrott du begått? Ja, kanske, men förmodligen bara om du inte delat någonting publikt och om Facebook (eller det nätverk du föredrar) faktiskt håller vad de lovar i frågan om integritet.

Och vips så kom vi in på en av Piratpartiets allra viktigaste kärnfrågor. Kanske den som bör uppmärksammas mer än den om fildelning. Integritet och mänskliga rättigheter.

Men först ska vi löpa linan ut i frågan om sociala nätverk.

Sociala nätverk har under de senaste åren dykt upp som svampar i skogen på sensommar och höst. Nya tjänster, med nya delnings- och gilla-funktioner högt och lågt. Vissa har vi lärt känna som "etablerade" och näst intill orubbliga, däribland Facebook och Twitter. Andra är fortfarande betraktade som nya av den stora massan, såsom Google+.

Vad är det dessa tjänster har gemensamt? Jo, de vill att vi sprider allt vi ser, så mycket det bara går. De uppmanar till det och var vi än tittar finns "Gilla", "+1:a", "Twittra", "Pusha", "Dela" etc. Allt uppmaningar om att göra just det vi inte får.

För vad är det vi uppmanas dela? Det är ju knappast det vi själva skapat, det vi själva skrivit, fotat, filmat eller liknande. Det är sådant vi snubblar över och finner intressant. Det är spridning av kunskap, kultur och idéer vi talar om. Där ingår naturligtvis musik, film, böcker, artiklar i tidningar och mycket, mycket mer. Så vad blir kvar? Vad får vi dela?

Det sägs att företag och personer som använder sociala plugins, med knappar som uppmanar oss att dela, har tagit del av villkor från sociala nätverk som eliminerar vårt ansvar - alltså det ansvar vi har när vi klickar på knapparna. Men det här är vad jag kan förstå en rätt knepig fråga, eftersom svensk lag säger att ansvaret alltid ligger på den som publicerar. Vem är det nu som gör det, när vi delar saker på Facebook, Twitter, Google+ med flera? Är det jag som användare? Är det nätverket jag delar i? Är det ägaren av informationen, som uppmanat mig till att dela? Och alldeles oavsett vem det är, vilket lands lagar gäller när vi publicerar material på en server som står i USA, Storbrittanien eller varför inte i Ryssland eller Kina?

Många frågor. Svåra frågor. Jag tänker lämna dig med frågor i detta, då jag inte ens tänker försöka förstå hur svaret borde se ut. Sunt förnuft är nämligen inte en del av det i dagsläget. Med Piratpartiets föreslagna förändringar kan det sunda förnuftet åter komma in i bilden, men utan det så står vi här med dessa frågor.

Varför vill Piratpartiet förändra upphovsrätten?

Det finns många skäl till detta, men det vi kanske tydligast ser just nu är frågan om integritet. För att komma åt alla som idag bryter mot denna typ av lagar så har vi hamnat i en situation där staten valt att se oss alla som potentiella skurkar. Något som enligt min beskrivning ovan är fullt riktigt! Så är det. Staten har rätt. Vi bör, i stort sett alla av oss, betraktas som skurkar, eftersom vi faktiskt notoriskt bryter mot de lagar som gäller. God tro och sånt dravel plockade man bort för en tid sedan, så det kan vi inte längre skylla på. Vi får snällt pallra oss till tingsrätten och ta vårt straff.

Men det är inte bara i Sverige vi ser en skenande övervakning, utan även i resten av världen. Det vi ser i Sverige skulle kunna beskrivas som toppen av ett isberg. Många har säkert läst om NSA-skandalen och Edward Snowden, som läckt ut information om hur NSA spanar på allt och alla, lagrar våra mail, i samarbete med Google, Apple, Microsoft med flera. Vi ska inte gå in på den historien här, men för att ge en bild av varför Piratpartiet ser så allvarligt på frågor kring fildelning och upphovsrätt så måste det nämnas att vår integritet idag är i det närmaste förintad .

Piratpartiet ämnar inte ändra på upphovrätten för nöjes skull, för att få tanka film gratis eller lyssna på gratis musik. Syftet ligger betydligt djupare än så och Piratpartiet är inte ute efter "gratis", utan efter sund lagstiftning. Även "pirater" vill betala för sig. Allt annat vore korkat, eftersom efterfrågan och utbud hör samman. Om ingen betalar kan inte något produceras.

Partiet har tidigt insett att den skenande övervakningen har en orsak och man har under flera år stridit hårt mot de krafter som i viss mån lyckats få till stånd lagstiftning som gynnar dem som producenter av media ekonomiskt.

Men kampen är allt annat än över. Vi är mitt i den och den är nog värre än någon av oss kunnat ana, även om vi är många som säger "Varför blir jag inte förvånad?".

Endast om alla ses som potentiella brottslingar är massövervakning nödvändig och världen har just tydligt talat om att massövervakning sker över hela vår planet, med högsäte på NSA (National Security Agency) i USA. De drivande krafterna i USA har under flera år försökt få igenom handelsavtal, som ska ålägga Internetleverantörer att spionera på sina kunder och rapportera fildelning och annat som försigår i deras nät. Piratpartiet har varit en drivande motpart, som bland annat varit delaktiga i att i EU-parlamentet stoppa handelsavtalet ACTA.

Det arbetet är allt annat än över.

Efter att ha följt Piratpartiet under ett par år lite närmare kan jag sammanfatta det jag sett partiet göra enligt följande (bara ett axplock):

  • Piratpartiet har varit drivande part i att stoppa ACTA i EU-parlamentet
  • Piratpartiet har aktivt arbetat för att informera om massövervakning och kränkning av mänskliga rättigheter i Sverige, EU och övriga världen, men främst med fokus på Sverige, FRA, IPRED och lagar som stiftas/skärps som ren följd av statens tro om att alla måste övervakas i varje stund.
  • Piratpartiet har aktivt debatterat i frågor om människors lika värde och tydligt visat att man står upp även för den enskilda individen med de medel man har.

Majoriteten av det jag sett har inte ens innefattat ordet fildelning. Märkligt, eftersom varenda människa jag pratar med om Piratpartiet i princip vill påstå att "fri fildelning" är partiets allra viktigaste punkt.

Piratpartiet vill förändra upphovsrätten för att nuvarande upphovsrätt hindrar sund spridning av information och kunskap, men också för att nuvarande lagstiftning kräver massövervakning av alla människor, även där misstanke om brott ej föreligger.

Det är däremot alldeles felaktigt att påstå att Piratpartiet vill avskaffa upphovsrätt. Det stämmer inte alls. Förändra den så att den fungerar i dagens samhälle, inte avskaffa.

Fri fildelning, vad innebär det och är Piratpartiet för det?

Fri fildelning är ett mycket brett begrepp. Det tolkas rimligen som att alla filer, oavsett ägare, oavsett innehåll, oavsett spridning och oavsett vem som sprider, ska vara helt ok. Det är alltså inte vad Piratpartiet förespråkar. Lägg märke till den viktiga skillnaden! Icke-kommersiell spridning, kopiering och framförande . Det är en stor skillnad här.

Jag ska alltså fortfarande inte kunna köpa en CD-tryckare och pressa 50 000 ex av "Hårdrocksbandets" senaste album och sälja detta. Låter väl rätt rimligt kan jag tycka. Däremot ska jag kunna sprida "Hårdrocksbandets" musik på nätet, så att fler kan  ta del av den.

Det lite löjliga i detta sammanhang blir följande.

"Hårdrocksbandet" har, via sitt skivbolag, en officiell Youtube-kanal. I denna kanal finns musikvideos, med samma musik (och tillskottet dyr grafisk produktion av video), som vi uppmanas dela till Facebook, Google+ och andra sociala nätverk. Vi uppmanas till och med lägga in det i våra blogginlägg och sprida informationen via alla tänkbara kanaler vi har att tillgå. Alltså, skivbolaget bakom "Hårdrocksbandet" vill att vi ska sprida samma musik som de jagar fildelare som delar i mp3-format.

Ser du det orimliga? Känner du den bittra eftersmaken?

Piratpartiet vill reformera upphovsrätten och sätta sunt förnuft tillbaka i spel. Piratpartiet vill avskaffa massövervakningen, som i stor mån hör samman med frågor kring upphovsrätt.

För att kunna komma åt fildelarna måste man ju spåra vad de gör. Annars vet man ju inte att de fildelar.

Jag hade fel och Piratpartiet rätt - Jag efterfrågade fakta och underlag

Igår kväll hamnade jag i en intressant diskussion, som jag först upplevde hade sitt ursprung i att någon undrade ungefär samma sak som jag. Vad innebär Piratpartiets syn på fildelning? Hur menar de att detta ska göra saker bättre? Finns det några belägg för de filosofiska tankar partiet har om varför det vore bättre att reformera upphovsrätten på ett sätt som gör icke-kommersiell spridning ok, minska skyddstid etc?

Jag tyckte det var mycket logiskt att fråga efter fakta kring detta. Men jag hade fel.

Idag insåg jag att det inte är en logisk fråga att ställa. Det är en logisk fråga att fundera över, undersöka och redogöra för utifrån vad man finner. Det är däremot inte en logisk fråga att ställa till ett politiskt parti, som stämplats som TPB-vänner, kämpar för "fri fildelning" och korsriddare för avskaffande av upphovsrätt.

Jag skäms lite när jag ser mina egna inlägg från kvällen igår. Hur kunde jag missa något så uppenbart som att alla rapporter Piratpartiet någonsin kan lägga fram, skulle ses som partiska och därmed icke tillförlitliga och kanske rent av felaktiga?

Det finns mycket bra information och jag bad om att länkar i olika trådar för samtal skulle publiceras på Piratpartiets hemsida och därmed bli lättare för fler att finna. Istället för att be Piratpartiet göra något så bör jag naturligtvis göra det själv! Så längst ner i denna artikel finner du en länksamling utifrån vad Piratpartiet ändå lämnat som svar, för att reda ut frågetecken i olika frågor kring fildelning och Piratpartiets syn på ämnet. Lägg märke till att partiledningen alltså diskuterar dessa frågor med potentiella väljare i realtid i sociala nätverk. Känner du fler politiker med ryggrad att göra det?

En eloge till Piratpartiet för att de fortfarande förstår att politik handlar om att driva ett land med folkets förtroende, inte ljuga folk fulla för att sedan spendera 4 år i Riksdagen och fundera över hur man ska komma undan.

Länkar om Piratpartiets syn på fildelning och bakomliggande orsaker till partiets synsätt i frågan

Jag frågade efter fakta, som ligger till grund för Piratpartiets resonemang. Jag fick svaret att fakta i helhet inte finns, men att många oberoende parter visar att partiets idé om hur fildelning och upphovsrätt kan fungera får stöd från både mediabolag och i diverse studier i ämnet. Samtidigt ser jag också partiet uppmana till att kritiker granskar, undersöker och själva bedömer sannolikheten i att Piratpartiet har rätt. Eller fel. Här är länkar samlade som bidragits med, som kan vara bra att starta med för den som är kritisk och vill hjälpa till att granska Piratpartiets syn på fildelning i sömmarna!

Anna Troberg, partiledare i Piratpartiet tipsar om följande länkar.

Principprogram:
http://www.piratpartiet.se/politik/piratpartiets-principer/

Sakpolitiska program:
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Informationspolitiskt-program-130608.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Integritetspolitiskt-program-130608.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Immaterialrattspolitiskt-program-130608.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Mangfaldspolitiskt-program-130608.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Kulturpolitiskt-program-130608.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Bibliotekspolitiskt-program-121124.pdf
http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/EU-politiskt-program2-130608.pdf

Kortare texter om vad vi tycker inom olika områden här: http://politik.piratpartiet.se/

Redan här finns oerhört mycket läsvärt kring Piratpartiets syn på fildelning, integritet, upphovsrätt, kultur, människovärde, mångfald etc. Mycket bra dokument och väl värda att läsa allihop! Gör inte som jag gjorde, för då får du också skämmas. Läs först, begrunda sedan. Därefter kan du uttala åsikter om vad du saknar eller har en avvikande åsikt kring, för att bygga upp en intressant diskussion.

Henrik Alexandersson (arbetar för Piratpartiet i EU-frågor) bidrog med information om boken "The Case for Copyright Reform" av Christian Engström MEP och Rick Falkvinge. Tyvärr ligger sidan i skrivande stund nere, men så fort den är online igen så kan den tankas ner gratis på http://www.copyrightreform.eu/other-languages .

[Edit]: Christian Engström, MEP (Europaparlamentet) för Piratpartiet, har meddelat att "The Case for Copyright Reform", eller på svenska "En reformerad upphovsrätt" finns att ladda ner på http://christianengstrom.files.wordpress.com/2013/04/tcfcr_swe_links.pdf (gratis) och även finns att köpa för 29 kronor på papper via https://butik.piratpartiet.se/product_info.php?cPath=65&products_id=685 .

Jan Lindgren, partisekreterare i Piratpartiet, tipsar om följande länkar, som kan ge inblick i bakgrund till partiets syn på frågan om fildelning.

Nederländska regeringen: http://arstechnica.com/tech-policy/2009/01/dutch-government-study-net-effect-of-p2p-use-is-positive/
Harvard: http://www.dn.se/debatt/fildelning-kan-vara-bra-for-samhallsekonomin/
KTH: http://www.aftonbladet.se/pryl/article330240.ab
Harvard (antagligen samma som ovan): http://www.news.harvard.edu/gazette/2004/04.15/09-filesharing.html
.SE: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4805227
Norska handelshögskolan: http://popponny.se/den-nya-modellen/norsk-studie-visar-att-fildelare-ocksa-ar-de-storsta-legala-konsumenterna-av-musik/
Columbia Univeristy: http://www.svt.se/kultur/fildelarna-koper-mest ; http://www.idg.se/2.1085/1.471569/studie-fildelare-koper-30-procent-mer-musik

Vidare skrev Jan Lindgren:

"Vad det hela handlar om att är vi i PP tror på att människor i grund och botten vill göra rätt för sig och om du ger folk möjligheten att göra det (och gärna lite incitament också) så kommer den stora massan att göra det. Klart att det finns undantag, men vi kan inte bygga våra visioner på undantagen.

Kickstarter: http://www.kickstarter.com/discover/most-funded
Amanda Palmer, The Art of Asking: http://www.ted.com/talks/amanda_palmer_the_art_of_asking.html
Neil Gaiman, Piracy Leads to More Book Sales: http://www.switched.com/2011/02/11/neil-gaiman-piracy-leads-to-more-book-sales/
Tor Books, Piracy not an issue after one year of selling DRM-free ebooks: http://www.theverge.com/2013/5/4/4300932/piracy-not-an-issue-after-one-year-of-selling-drm-free-ebooks-says
Cory Doctorows hemsida där man kan ladda ner hans böcker gratis: http://craphound.com/ "

Jan Lindgren bidrar även med följande intressanta länkar i ämnet:

http://www.ulfpettersson.se/2006/06/27/upphovsratten-som-incitament-en-inkomstanalys-av-kreativa-yrken
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:131856/FULLTEXT01.pdf

och mer därtill, som dock ej bör tas ur sin kontext, utan ingår i mer komplex argumentation.

Själv hittade jag följande länk, som jag finner mycket informativ!

http://christianengstrom.wordpress.com/piratpartiets-upphovsratt/

Ted Wallin tipsade om att t o m mediaindustrin håller med Piratpartiet

http://bgr.com/2013/08/08/time-warner-cable-ceo-hbo-piracy/

Fler har bidragit med goda argument och stort engagemang i diskussioner i diverse forum för diskussion. Jag kommer fortsätta samla information kring detta, dels för att jag finner det oerhört intressant, men också på grund av mina nya insikter idag och för att faktiskt bidra till spridning av information i dessa oerhört viktiga frågor.

Hur mycket pirat är du?

Genom Emma Marie Andersson fick jag se ett kul litet test , som visar hur väl överens med Piratpartiet jag är i olika frågor. Det var för övrigt genom Emma som jag överhuvudtaget kom in på att delta i diskussionen igår kväll, så jag får tacka Emma för att hon ofrivilligt (genom så kallad trådkapning, av Björn Stenberg) fick igång en diskussion, där det visade sig att jag hade mycket att lära. Testa och se hur mycket pirat du är :

Testa och se hur mycket pirat du är!

Man missar alltid att nämna någon när man skriver artiklar som denna, så jag ber i förväg om ursäkt för detta.


Kommentera på Google+ & Facebook

Kommentera på Google+ & Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.

Vi har nyligen gått över till att använda Google+ kommentarer. Vill du hellre använda Facebook, så kan du kommentera och dela på Facebook här !


Visa fler inlägg
Hur mycket pirat är du? Testa!
E-röstning & säkerhet E-röstning & säkerhet
Piratpartiet går i bräschen i frågan om att hindra e-r�...
Varför rösta på Piratpartiet? Varför rösta på Piratp...
Idag blev vi Guldpirater och orsaken är mycket enkel. Pir...
Pirate Bay dom: skadestå...
Gottfrid Svartholm Warg valde av okänd anledning att inte...
Miljarder på lärare & n...
Behöriga lärare, förbud att ta in vikarier, miljarder p...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rockfashion Spotify Collection
Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Har man rätt att vara f�...
Nu börjar debatten kring NSA, FRA och övervakning ta fa...
iPhone 5S idag? iPhone 5 S idag?...
Av allt att döma så är det ikväll dags för iPhone 5S...
Everything About You - with the US government as world police and executioner Everything About You
Also available in pdf format: http://rockfashion.se/every...
Rockiga smycken - armband med dödskalle! Rockiga smycken!
Idag ska vi till Anna-Lena, som säljer riktigt coola, ro...
Jag är Guldpirat!
Värnar du om din integritet?
Vi värnar om vår integritet, så vi är Guldpirater.

Det finns naiva människor som säger "Jag har inget att dölja", men sanningen kommer att komma ikapp även dem. Det finns andra, som hävdar att man ska betraktas som en brottsling för att man är piratpartist.

Men man kan vara politisk pirat utan att vara fildelare. Glöm inte det!

Visste du att Piratpartiet värnar om upphovsrätt?


rockfashion.se Webutation