Referer: rockfashion.se Upphovsrätt blir upphovsfel - rockfashion.se
November
7
Ons

Upphovsrätt blir upphovsfel

Onsdag 7 November 2012
Tags: Upphovsrätt, lagar, regler, copyright, bilder, Bildombudsmannen, Tammy Bergström, blogg, skärmdump

Upphovsrätt blir upphovsfel

Upphovsrätt är krångligt och har nu även visat sig ha en oerhört ful baksida. När lagstiftningen används som kassako blir frågan om att skydda upphovsrättsinnehavares rättigheter infekterad. Det är dags att slå huvudet på spiken och visa hur problemen ser ut, hur illa nuvarande lagstiftning fungerar och vilka skumma konsekvenser det ger. Det är också dags att hitta alla stackars bloggare som råkat hamna i samma situation som vi och de blir tyvärr inte färre, utan fler.

Insiktsfull tillbakablick...

När jag häromkvällen blickade tillbaka på allt som hänt så slog det mig att jag försökt vara artig, uppriktig och resonlig i min första kontakt med Bildombudsmannen. Jag skrev och bad att få resonera om hur vi kunde komma tillrätta med problemet kring att vi använt bild felaktigt. Jag berättade att vi, som de allra flesta, är väldigt dåligt insatta i frågor kring upphovsrätt, men också att vi är rätt bra på att sprida information. Eftersom Bildombudsmannen på sin webbplats skriver om föreläsningar och andra ansträngningar han gör för att råda bot på att folk stjäl bilder , så erbjöd jag mig att hjälpa till att sprida detta, för att visa att jag respekterar upphovsrätten och upphovsrättsinnehavare. Jag skrev också att jag hemskt gärna går ut offentligt, ber fotografen om ursäkt och talar om att jag gjort fel, om jag bara får veta exakt vad det är jag gjort.

Vad som inte slog mig är att jag lika gärna kunde sagt Jo, jag kan hjälpa till att sprida information, med målsättning att få din intäktskälla att försvinna! , eller Jag vet hur vi kan göra så att du blir arbetslös! .

Inte undra på att Bildombudsmannen inte gillade mitt förslag. Hur som helst så var jag vänlig och sökte en lösning, vilket jag tycker man ska vara. Det slog mig inte då att mitt förslag blev så knasigt. Ibland ser man nya vinklar i senare tillfälle och i det här fallet blev det ju rätt lustigt.

Problemet: Att människor felaktigt använder andras bilder är grunden Bildombudsmannens affärsidé. Utan bildstölder, ingen Bildombudsman.

Det är värt att fundera lite över...

Rätt, men ändå så fel

Bildombudsmannen har naturligtvis inte bara fel. Han har säkert en avsikt att hjälpa upphovsrättsinnehavare. Men tyvärr skenar beloppen iväg och hänsyn tas inte till lagens paragrafer som föreskriver vilka faktorer som ska vara avgörande i frågor som i slutänden blir avgörande för vad rimliga krav innebär i respektive fall. Men det är å andra sidan just detta som är hans uppgift.

Som jurist är det mer eller mindre en oskriven lag att man väljer ut de delar man själv tjänar på i lagen, argumenterar för dessa och hoppas på att motparten är korkad nog att inte ha koll på de paragrafer och prejudicerande domar som talar emot. Det handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det handlar inte om rätt och fel, inte om lag och rätt. Punkt.

Att upphovsrätt i någon form behöver finnas är helt klart. Att i stort sett alla bryter mot den lag som finns idag är också helt klart. Häri ligger ett stort dilemma.

300 ser ut att ha blivit 393

Jag ska börja med att tala om att de 300 webbplatser Bildombudsmannen skriver om på sin webbplats, där han skriver

" De många ersättningarna har gjort flaggbilden till en av fotografen verkliga storsäljare. "

har blivit fler. Jag är hyfsat övertygad om att Bildombudsmannen inte är den sista att få reda på det och jag är fullkomligt säker på att vi knappast är först om att se det.

Jag skulle gärna illustrera hur det går till att hitta dessa , eftersom jag lagt ner en hel del tid på att försöka förstå hur man gör för att göra rätt och hemskt gärna skulle vilja dela med mig. Men problemet är att jag inte får . För att illustrera hur det går till att försöka ta reda på hur många som använder Tammy Bergströms flaggbild så skulle jag behöva lägga in skärmdumpar som visar (bekräftar att jag inte snackar goja?) hur många de är och även var de finns publicerade. Men om jag gör det utan Tammy Bergströms tillstånd så begår jag ju ett upphovsrättsbrott, för det dräller ju av flaggbilden i alla sökresultat jag vill visa upp för att styrka det jag säger.

Varför inte bara be Tammy om lov? Nej, upphovsrättslagen tycks (utifrån min ringa förmåga att förstå den) även ge utrymme för upphovsmän/kvinnor att ångra sig senare . Grunderna för denna ångerrätt är luddiga, men kan t ex ha att göra med att en bild får större spridning än tänkt eller att annat innehåll plötsligt dyker upp och syns tillsammans med bilden på ett sätt som upphovsmannen inte gillar. Mycket lurigt och jag har ingen lust att ta den risken.

Nog om det. Utan skärmdumpar och möjligheten att visa i bild vad jag säger i ord så kan jag ju alltid länka. Så varför inte göra det då? Jo men visst! Så gör vi.

Problemet är bara att jag tekniskt sett leder besökare bort ifrån den information jag så förtvivlat gärna vill få fler att läsa och förstå. Bort från min artikel, in i en djungel av sökresultat på Google etc. Inget vidare pedagogiskt!

För den nyfikne kan nämnas att även Google, med sina cache-lagrade thumbnails av bilder i Google Bildsök är föremål för strid med Bildombudsmannen.

Kika på detta sökresultat i Google .

394 har det hunnit bli sedan jag började skriva inlägget. Bara Tammys flagga, så långt ögat kan se. Jag förstår att Tammy tycker det är jävligt trist och jag förstår även att Bildombudsmannen gnuggar händerna för varje nytillskott som dyker upp. I Bildombudsmannes ögon ska ju alla, små privata bloggar, myndigheter, dagstidningar och andra betala lika mycket allihop. Ju fler som använder bilder desto mer pengar in i kassan!

Är folk korkade? Har de inte läst om flaggbilden?!

Tro mig när jag säger att jag många gånger tänkt "Om jag bara hade snubblat över någon av alla artiklar så hade jag ju vetat om detta och sluppit denna cirkus".

Det här är vad man möter när man pratar med många i fotobranschen och vissa led av jurister. De har en mystisk förmåga att tro att alla har läst om detta och vet om det här. Det verkar som att de genom sitt näst intill fanatiska intresse för lag och rätt (ofta kombinerat med en föga korrekt syn på densamma) också antar att vi övriga, vanliga dödliga, har samma instresse. Så är det naturligtvis inte. Vi visste inte, så vi tillhör nog det korkade ledet av människor då.

Nej, naturligtvis är människor inte korkade. Det är helt enkelt så att de flesta inte har den blekaste susning om att de bryter mot någon lag. Upphovsrätt har man hört, men att det skulle vara så att man kan få en faktura på närmare 10 000 kronor för att man lägger in en bild i sin blogg, det känns så overkligt och urbota dumt, så det kan man inte föreställa sig i sin vildaste fantasi. Men så är det. Det vet vi nu.

Tittade du på sökresultatet?

Nästan bara bloggar bland de 393

Den kanske mest tragiska sidan i allt detta är att en kraftig majoritet av alla de 393 sökresultaten är privata bloggar. Små, ovetande (eller nyligen invigda i hur verkligheten ser ut?) och förmodligen också vänliga, välmenande individer som skriver i sina små bloggar om saker de tycker är intressanta. På nationaldagen får de för sig att önska alla en trevlig nationaldag och googlar efter svenska flaggan för att de inte har en egen bild av den, helt ovetandes om att det de gör strider mot lagen och kan kosta väldigt mycket pengar.

Men nu är det gjort och det hjälper inte att ta bort bilden.

Vi sammanställer data för kontakt

Programmerare som man är så ser man ju på detta och tänker "Hur ska jag få tag i personerna bakom dessa 393 sajter och informera dem om all hjälp vi fått?". Svaret ligger i att använda sig av funktioner som curl (ett fiffigt litet kommando i Linux och PHP!) som gör att man kan hämta respektive URL ur Googles resultat, skicka en request till densamma och i returen leta efter en e-postadress. Finns den, spara ner den i listan över adresser att skriva till.

För en sak är säker. Lika lite som de sett Fotosidans och BLFs artiklar om Tammy Bergströms flaggbild, lika lite ser de Rockfashions historia och vår smått fantastiska berättelse om all hjälp vi fått av er läsare.

Så ett av våra mål är därför att toppa Google på sökningar som "svenska flaggan" (hjälp oss gärna!). Kommer vi med där så ökar chansen för fler av dessa intet ont anande små bloggare att hitta oss och informationen vi har att ge.

Som alltid, när det handlar om SEO, så gäller det att sikta rätt. Prata som den potentiella besökaren pratar. Jag är helt säker på att dessa människor googlar efter svenska flaggan, sveriges flagga, svenska fanan, svensk flagga eller liknande, när de sitter där och skriver "Ha en underbar nationaldag allesammans" till de 12 dagligen återkommande besökarna som man också är vän med på Facebook.

När upphovsrätt blir "upphovsfel"?

Upphovsrätten i Sverige är galen. Den är inte sund på en enda punkt. Ju mer jag läser desto mer inser jag att det är fullkomligt vansinne. Det är till och med så att den är så tvetydig att inte ens experterna är eniga om vad den säger. Men du och jag förväntas förstå och följa upphovsrättslagstiftningen. Läs den gärna och berätta vad du tycker ! Lägg märke till den röda texten ovanför själva lagtexten också! Kan innehålla fel...

OBS! Glöm inte kika på ändringarna i den: http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?${HTML}=sfsr_lst&${OOHTML}=sfsr_dok&${SNHTML}=sfsr_err&${MAXPAGE}=26&${BASE}=SFSR&${FORD}=FIND&${FREETEXT}=&BET=1960:729&�BET=&ORG=

I och med att Internet blivit lite mer än en fluga så finns här också problem kring hur upphovsrätten appliceras på verkligheten.

Många säger "Vill du inte att din bild ska spridas, lägg den inte på nätet!", men det håller naturligtvis inte. Internet är ju världens bästa skyltfönster även för fotografer.

Andra säger "Men sätt en vattenstämpel på dina bilder så är det väl ingen som snor dem?", men jo, det är det. Finns en väldig massa duktiga Photoshoppare som dessutom kan trolla bort det mesta av vattenstämplar. Dessutom finns en uppsjö av folk som använder bilder med vattenstämplar som de är, i tron om att detta är fullt ok. I vissa fall vet de att det inte är ok, men gör det ändå, men jag tror dessvärre att de flesta upphovsrättsbrotten faktiskt är "oskyldiga" i bemärkelsen att det inte handlar om att det finns något uppsåt och att det saknas medvetenhet.

Hur löser man det då? Det hoppas jag att Magnihasa ska svara på under kvällen (det har utlovats!). Själv funderar jag fortfarande. Jag har svårt att se en fungerande upphovsrätt om jag ska vara ärlig, om vi nu inte kan införa någon form av "fair use", där privata aktörer, ideella föreningar och liknande faktiskt får använda bilder lite mer fritt.

När upphovsmannen inte är upphovsman

Häri ligger kanske ett av de största problemen med upphovsrätt i Sverige idag. Om du ber om lov att använda en bild och får ett skriftligt svar, så är det ändå inte säkert att du får använda bilden.

Ett exempel. Jag pratade igår med Jens i bandet Corroded, om att använda deras skivomslag i samband med en recension/tillbakablick på Corroded. Jag fick svaret att det inte var några som helst problem. MEN! Är det Jens i Corroded som är upphovsman? Är det Corroded som band som äger upphovsrätten? Eller finns det en fotograf här tro? Ja, det gör det med största sannolikhet och det är inte troligt att det är någon av bandmedlemmarna som hållit i kameran (menar inte att de inte kan fota).

Så, får jag använda Corrodeds omslag med det tillstånd jag fick skriftligen via MySpace av Jens? Jag uppfattar upphovsrättslagstiftningen som att svaret är nej.

Om jag ändå tar hans ja för ett ja, vad händer då? Jo, då blir jag som publicerar skydlig till upphovsrättsbrott.

Hur många gånger tror du att den som säger ja när du frågar har rätten att svara i frågan?

Jag skulle kunna nämna flera ytterligare exempel bara från mina egna förfrågningar under de senaste dagarna. Vad blir resultatet? Jo, källkritik blir metoden att använda. Men tro mig, det kommer alltid finnas oklarheter kring svaren du får, om det inte är fotografen personligen du talar med och ofta även då, eftersom fotografen sålt rättigheter som kan vara ganska knepiga att reda ut för att svaret du får ska bli rätt. Även många fotografer är förvånansvärt dåligt insatta i vad lagen faktiskt säger. De vill gärna ge sken av annat, men man får vara försiktig med att ta det man hör/läser som sanning. I många fall blir det dessutom näst intill omöjligt att hitta uppgifter om vem fotografen är.

I denna djungel ska du blogga. Törs du? Eller blev svensk upphovsrätt något som plötsligt istället innebär en effektiv munkavle på privatpersoner som vet för lite och riskerar för mycket?

Här blev upphovsrätt = upphovsfel

Facebook och upphovsrätt

Hur många bilder delas inte på Facebook, där det inte alls är den som delar som tagit bilden?

När man delar en bild på Facebook så gör man det enligt Facebooks avtal. Det innebär bland annat följande:

" För innehåll som skyddas av immateriella rättigheter, t.ex. foton eller filmklipp (Skyddat innehåll) ger du oss uttryckligen följande behörighet, i enlighet med dina sekretess- och applikationsinställningar: du beviljar oss en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt Skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook (Innehållslicens). Den här Innehållslicensen upphör att gälla när du tar bort ditt Skyddade innehåll eller ditt konto, förutsatt att innehållet inte delats med andra som inte tagit bort det. "

Fundera lite på den. När vi krånglat oss igenom vår djungel av obegripliga lagar så ger vi bort licenser till Facebook, som de kan ge bort till andra? Om du inte äger det du delar... Behöver jag säga mer? Hur ser det ut på din logg på Facebook? Dina vänners?

I stort sett alla bryter mot upphovsrätten. Hur tacklar vi det?


Kommentera på Facebook

Kommentera på Facebook och dela med dina vänner!
Rockfashion.se policy för kommentarer

Regler för kommentarer

Regler för kommentarer är enkla. Vi står för det vi säger, använder sunt förnuft, undviker kränkning och vi håller oss naturligtvis på rätt sida av lagen. Om Rockfashion finner att dessa enkla förhållningsregler ej följs kommer inlägg att tas bort. I grova fall kan användare stoppas från att kunna kommentera.

Rockfashion.se är ej ansvarig för vad individer väljer att säga i kommentarer, då kommentarer kräver inloggning och därmed faller under personligt ansvar.


Visa fler inlägg
Donera till Rockfashion.se och hjälp oss finnas kvar! Donera med PayPal
Stort tack alla!

Vi har nu fått in 4 260 kr till vår insamling och kan därmed konstatera att vi nu kan betala in de 4 000 som vi förlikats kring att betala.

Vi vill tacka alla fantastiska människor som deltagit i att sprida vår historia och samla in via vårt donationskonto på PayPal. Ni är helt fantastiska!

Vi har just nu ett överskott på 260 kronor och som tidigare sagt ska överskott gå till andra i motsvarande situation. Vill du fylla på med en gåva trots att vårt första mål är uppnått så jobbar vi just nu på att hitta ett sätt att ta reda på vilka fler som hamnat i denna situation. Har ni information om fler liknande fall, vänligen kontakta oss !


Tack för ditt stöd!

Läs gärna historien kring Bildombudsmannen och svenska flaggan , där vi berättar hela historien, från faktura till Tingsrätt och förlikning.

Eventuellt överskott redovisas och går oavkortat till att hjälpa andra i motsvarande situation.

Aktuellt saldo 2012-11-05 23:59:
4 260 kr
Intäkter genom donation klassas som gåva och beskattas inte.
Jag är Guldpirat!
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig ...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från en...
Hot och spam mot Tammy Bergström är inte ok! Hot och spam mot Tammy Be...
Just nu pågår en diskussion på fotosidan.se, där Tammy B...
Bildombudsmannens faktura till 300 webbplatser Bildombudsmannens faktura...
Helgen har gått och vi går förundrat igenom alla svar, ...
Följ oss på Facebook!
Följ oss på Google+

Rockfashion Spotify Collection
Rock collections
Rockfashion:RELOADED Spotify Rockfashion Vol 8 Spotify Rockfashion Vol 7 Spotify Rockfashion 11-11-11 Spotify Rockfashion Vol 6 Spotify Rockfashion Vol 5 Spotify Rockfashion Vol 4 Spotify Rockfashion Vol 3 Spotify Rockfashion Vol 2 Spotify Rockfashion Vol 1 Spotify new

Fler inlägg

Iron Maiden Iron Maiden till Malmö 2...
Iron Maiden är utan tvekan en favorit som fortfarande h�...
Svenska flaggan gratis 81 miljarder på 5 timmar...
På 5 timmar och 24 minuter kan varje svensk ha gjort sig...
Sakligt, artigt och korrekt Sakligt, artigt och korre...
Igår publicerade vi ett inlägg efter önskemål från e...
Varför rösta på Piratpartiet? Varför rösta på Piratp...
Idag blev vi Guldpirater och orsaken är mycket enkel. Pi...Glamaholic.se - Hårprodukter på nätet